Aanvang: 01-09 om 14.00

Nieuw-Buinen verliest volkomen terecht in Assen

20-11-2011 |

door Gerry Grave

Nieuw-Buinen verloor onlangs de strijd om de eerste periodetitel, maar won de meest recente twee wedstrijden wel en heeft inmiddels de koppositie terug veroverd. Dit weekend moest er worden aangetreden tegen het Asser Achilles 1894. De Assenaren hebben een goede ploeg, maar staan veel te laag op de ranglijst. Nieuw-Buinen wist dat het moeilijk zou worden. Er werd dan ook volkomen terecht met 3-1 verloren.
Nieuw-Buinen-trainer Jan Korte passeerde vorige week Arjan Wiegers nog in het treffen met FC Wolvega. Wiegers nam revanche door goed in te vallen en speelde nu weer gewoon in de basis. Er was geen plek voor Edwin Drenth en Anne Sybesma. Dit keer werd er wederom gekozen voor Jeroen Fühler als spits en Emiel Staal speelde ‘onder’ de spitsen Wiegers en Fühler. Marcel Smit speelde iets meer naar rechts.

Moeilijk

Moeilijk, heel moeilijk was de wedstrijd voor Nieuw-Buinen. Vanaf begin af aan was al te zien dat het erg lastig zou worden. Achilles 1894 was veel feller in de duels, was in de organisatie veel beter, was rustiger aan de bal en maakte het de Nieuw-Buinen-aanvallers en middenvelders nagenoeg onmogelijk om wat uit te richten. Jeroen Fühler die de laatste weken bewees in de basis thuis te horen, won nauwelijks een duel en kon helemaal niets uitrichten. Arjan Wiegers kon af en toe iets proberen, maar gevaarlijk werd hij ook niet. De Asser defensie stond goed en Nieuw-Buinen bakte er niets van.

1-1 bij rust

Achilles 1894 begon beter aan de wedstrijd en had ook alle recht op een eerste treffer. Die kwam er ook. Kevin Wiegman speelde namens Nieuw-Buinen de bal volkomen verkeerd weg, leverde de bal in en als gevolg hiervan kon de ploeg uit Assen terecht op voorsprong komen. Even later werd Wiegman gewisseld en kwam Edwin Drenth in de ploeg. In wezen dus een aanvaller voor een middenvelder. Nieuw-Buinen speelde dus met vier aanvallers. In theorie was dat niet zo, want Drenth en Staal speelden niet echt als spitsen al is die drang er wel altijd. Het kwam het evenwicht op het middenveld niet ten goede en daar kon Achilles 1894 juist de slag slaan. Marcel Smit scoorde namens Nieuw-Buinen kort voor rust nog wel de 1-1, maar na de rust ging voor Nieuw-Buinen alles mis.

Twee snelle goals

Nieuw-Buinen had inmiddels gewisseld. Yassine Mrabti speelde voor rust prima als rechtsback, maar moest het veld verlaten. Frank Venema die voor rust nog linksback speelde, ging nu rechtsback spelen en op de plek van Venema kwam Wybe Nienhuis te spelen. Nieuw-Buinen leek kort na de rust zoekende of was nog niet ontwaakt uit de rust, want binnen no-time scoorden de gastheren twee keer. De 3-1 ontstond dus erg snel en Nieuw-Buinen leek geknakt. Hoewel er best nog wel wat mogelijk is met een slordige veertig minuten op de klok was Nieuw-Buinen niet bij machte om iets terug te doen.
De Assenaren waren goed bezig. De ploeg speelde georganiseerd en gecontroleerd en lieten Nieuw-Buinen af en toe ontsnappen, maar gevaarlijk werd de ploeg nooit. Kansen waren er nauwelijks. Het was bijzonder slecht en Nieuw-Buinen speelde als een koploper onwaardig. Dit soort wedstrijden maak je natuurlijk een paar keer per jaar mee, maar dit kan echt niet. Er was geen enkele motivatie om er nog iets van te maken al wilde Arjan Wiegers nog wel en probeerde Emiel Staal het ook een aantal keer en was Marcel Smit nog niet eens zo slecht, maar het ontbrak Nieuw-Buinen aan inzet, nauwkeurigheid en slimheid. Het zat er gewoon niet in.

‘Rood’ voor Drenth

Achilles 1894 had nog veel vaker kunnen scoren. Een eindstand van 6-1 was gewoon verdiend geweest. Nieuw-Buinen mag nog niet eens mopperen met de 3-1 nederlaag. Keeper Hindrik Snijders pakte heel veel ballen en liet meer en meer zien een klasse goalie te zijn. Af en toe liepen de frustraties hoog op. Edwin Drenth kreeg de rode kaart na een grove charge, maar een Asser speler had kort ervoor ook dezelfde kleur kaart kunnen krijgen. Consequentheid was even ver te zoeken bij de leidsman, maar de man floot verder prima.
Nieuw-Buinen-trainer Jan Korte wisselde later nog de slecht spelende Jeroen Fühler voor Wouter Valeton. De lange spits was net als de eerder gewisselde Wiegman not amused, maar wie niet goed speelt, wordt gewisseld en zo blijven spelers natuurlijk ook scherp. Trainer Jan Korte doet dat overigens goed: Train je niet, speel je niet, ben je niet scherp op fit, speel je niet en als je niet goed presteert, ga je eruit en dat siert de trainer Korte.
Nieuw-Buinen had een off-day, maar blijft wel koploper al naderen de andere ploegen en blijft het ongemeen spannend.

Opstelling Nieuw-Buinen:
Snijders; Mrabti (Nienhuis), Veldhuis, Adams. Venema; Lukens, Wiegman (Drenth), Smit, Staal; Fühler (Valeton) en Wiegers.