Nieuw-Buinen 1

Nieuw-Buinen laat FC Wolvega bijna langszij komen

13-11-2011 |

door Gerry Grave

Nieuw-Buinen verloor laatst de strijd om de eerste periodetitel van FVC, maar weet zich na de winst op Stevo weer koploper. De koploperspositie wordt gedeeld met SC Erica. Een prima uitgangspunt dus voor de wedstrijd tegen FC Wolvega. De Friezen staan in de middenmoot na een hele goede competitiestart. Nieuw-Buinen was beter, maar liet de Friezen nog angstvallig dichtbij komen. De 3-2 overwinning van Nieuw-Buinen was verdiend en dus blijft Nieuw-Buinen koploper.

Geen Wiegers

In de ploeg van de gastheren was er dit keer geen plaats voor Arjan Wiegers die altijd basisspeler is. Nieuw-Buinen-trainer Jan Korte zal zijn redenen hebben gehad. Ook speelden Anne Sybesma en Edwin Drenth niet, maar was er dit keer wel weer plaats voor de spitsen Emiel Staal en Jeroen Fühler. Voor beide heren een kans. Staal deed het prima tegen Stevo en Fühler toont het hele seizoen al aan erg belangrijk te zijn. Staat er altijd, valt goed in en doet het gewoon prima.

Eigen goal

Nieuw-Buinen had gedurende de eerste helft absoluut het beste van het spel. FC Wolvega beperkte zich tot afwachtend voetbal. De ploeg hield vaak een man of vijf, zes achter de bal en deed dit natuurlijk goed. Laat je Nieuw-Buinen voetballen dan is de kans aanwezig overlopen te worden en dat zag de trainer van FC Wolvega goed. Nieuw-Buinen probeerde al snel een doelpunt te maken, maar eenvoudig was dat niet. Er waren zeker wel wat kansen, maar vooral de Wolvegaaster goalie deed het prima en behoedde zijn ploeg voor een achterstand.

Nieuw-Buinen kon het doel niet vinden en dus bleef het wachten op een doelpunt. Een speler van FC Wolvega scoorde later. Niet in het doel van Nieuw-Buinen, maar in het doel van zijn eigen ploeg. Nieuw-Buinen kwam dus op de verdiende voorsprong. FC Wolvega wilde de bal alleen maar wegwerken, maar zag een treffer voor Nieuw-Buinen op het scorebord verschijnen.

Entree Wiegers

Na de rust kwam Arjan Wiegers namens Nieuw-Buinen dan toch in de ploeg. Wiegers’ snelheid is gewoon nodig en trainer Jan Korte kan eigenlijk niet om hem heen, hoewel de snelle aanvaller ook vaak te lang op de keeper doorloopt, een bal niet afgeeft en het overzicht mist. De acties die Wiegers maakt lukken niet altijd, maar de acties die dan wel lukken zijn regelmatig dusdanig van belang dat Wiegers te belangrijk is. Ook vanmiddag tegen FC Wolvega bewees hij dat er met hem veel meer gevaar in de ploeg is, hoewel Wybe Nienhuis het voor de rust als opkomende linksmid niet gek deed. Wiegers gaf eerst een assist, waaruit Emiel Staal scoorde. Wederom dus Staal die ook meedoet voor een vaste plek voorin al is daar niet voor iedereen plaats.

Even later scoorde Wiegers zelf uit een kansrijke situatie. Nieuw-Buinen stond dus met 3-0 voor en de wedstrijd leek zo’n 20 minuten voor tijd beslist. Wiegers toonde zich erg belangrijk, de ploeg liet bij vlagen prima voetbal zien met mooie aanvallen, maar wat de ploeg uiteindelijk bijna leek te nekken was dat de ploeg te weinig ‘inzakte’ bij de 3-0 voorsprong, FC Wolvega liet voetballen en komen en het zichzelf dus onnodig moeilijk maakte.

Laconiek

Het meer en meer laconieke spel van Nieuw-Buinen leverde eerst de 3-1 op en omdat de ploeg verzaakte in de boel vast te zetten, soms ‘1 op 1 verdedigde’ en te ver naar voren speelde, kwam ook de 3-2. Dat de 3-3 niet werd gemaakt, was voor Nieuw-Buinen erg gelukkig te noemen. FC Wolvega verdiende het niet, maar liet wel zien wat te kunnen. Op het laatst gaf de ploeg gas. De ploeg beschikt over twee hele sterke aanvallers en voor de rest uit een degelijke ploeg die echt wel kwaliteit hebben. FC Wolvega zakt wel naar plek negen, maar heeft een ploeg dat zijn mannetje kan staan. Nieuw-Buinen speelde de wedstrijd keurig uit, al was het nog knap spannend geworden. Korte wisselde nog een keer prima en dus blijft Nieuw-Buinen bovenaan de ranglijst. De concurrenten lieten punten liggen, maar Bergum is nu geklommen naar plek twee op twee punten van Nieuw-Buinen.

Opstelling Nieuw-Buinen:

Snijders; Mrabti, Veldhuis, Adams, Venema (Wiegers); Lukens, Smit, Wiegman, Nienhuis; Fühler en Staal (Sybesma).