FC Emmen 1

Nieuw-Buinen loopt in val Gronitas

16-10-2011 |

door Gerry Grave

Nieuw-Buinen won de laatste drie wedstrijden tegen Gronitas: Vorig jaar twee keer in competitieverband en recent nog voor de beker. Omdat Nieuw-Buinen koploper is en Gronitas nog maar een heel punt haalde, was het scenario wel duidelijk: Nieuw-Buinen zou het treffen met Gronitas eenvoudig moeten winnen, maar niets bleek minder waar, want Gronitas won de wedstrijd met 4-2.

Nieuw-Buinen had zich het allemaal heel anders voorgesteld: Gronitas zou te doen moeten zijn en wat dan wel eens gebeurt, is dat een hoogvlieger het te gemakkelijk opneemt tegen een laagvlieger. Het was vandaag ook zo, want Nieuw-Buinen dacht dit varkentje wel even te kunnen wassen. Nieuw-Buinen begon met wederom Gerry Snip als rechtsback en in de mandekking met Richard Veldhuis en Bjorn Adams. Opvallend ook dat Jeroen Fühler wederom niet in de basis begon, terwijl hij erg sterk speelt altijd. Er werd weer gekozen voor Edwin Drenth, maar Drenth haakte al heel gauw af met een blessure. Als gevolg hiervan kwam Fühler al snel in de ploeg.

Slordig

Er werd meteen al gescoord. Eerst kwam Nieuw-Buinen op 1-0 via een scrimmage. Frank Venema scoorde. Kort erna was het Gronitas dat op gelijke hoogte kwam.

Nieuw-Buinen had gedurende de eerste helft absoluut het beste van het spel, maar speelde verre van goed en de voorwaartsen waren niet scherp. Heel vaak stond er een speler van Nieuw-Buinen buitenspel daar waar zeker scoringskansen waren. Slordig dus en vragen om problemen en zo geschiedde ook bleek later.

Drie of vier goals

Gronitas kan heel aardig voetballen zo bleel wel, want hoewel de ploeg ver achterover leunde waren er zeker kansen voor de Stadjers. De aanvallers van de ploeg zijn zeer bedreven en maakten het vooral Frank Venema erg lastig. De opbouw was allemaal nog wel redelijk, maar met hele creatieve en vooral hardwerkende en irritant spelende aanvallers heeft de verdediging van Nieuw-Buinen moeite. Later bleek dat de heel ploeg moeite had met het spel van Gronitas, want Nieuw-Buinen liet zich simpelweg intimideren en ging met het spel van Gronitas mee.

Tot aan de rust werd er niet meer gescoord daar waar Nieuw-Buinen zeker drie of vier doelpunten had moeten en kunnen maken.

2-1

Na de rust verliet Frank Venema namens Nieuw-Buinen de ploeg en kwam Emiel Staal in de ploeg als extra aanvaller. Nieuw-Buinen speelde nog maar met drie verdedigers en Gronitas strafte het meteen af door kort na rust de 2-1 te scoren.

Intimidatie

Nieuw-Buinen wist dat het nu erg lastig zou worden, want dit soort ploegen gaat dan nog meer achterover leunen en wachten op fouten. Bovendien werd het spel van Gronitas meer en meer hard tot ruig aan toe. Gronitas had het goed gezien, het was dé manier om een voetballende ploeg als Nieuw-Buinen te bestrijden. Gronitas haalde slim het tempo uit de wedstrijd, ging irritant spelen en maakte vele overtredingen en dikwijls gingen er spelers liggen. Nieuw-Buinen had hier geen grip op, is niet bestand tegen knokkende ploegen en vergeet in plaats van meegaan in het irritante, doch slimme spel van Gronitas, door te gaan met voetballen.

Nieuw-Buinen kwam er ook zelden nog aan te pas. Van voetbal was nog nauwelijks sprake en het was juist Gronitas dat nog een keer scoorde en de wedstrijd leek te beslissen. Kort hierna was het Jeroen Fühler die namens Nieuw-Buinen scoorde. Hij tikte een op de paal beland schot van Emiel Staal in het net en het zou nog spannend kunnen worden.

Rood voor Veldhuis

Gronitas bleef doorgaan met treiteren. De scheidsrechter die op zich niet slecht floot, had moeten ingrijpen door hier en daar kaarten te geven van welke kleur dan ook, maar verzaakte hierin. Gek genoeg gaf hij Richard Veldhuis van Nieuw-Buinen vlak voor tijd wel een rode kaart na een actie waarbij Veldhuis niet zo gek veel fout deed. Nieuw-Buinen mag de schuld absoluut niet aan de leidsman geven, want als er zelf niet wordt gevoetbald en wel wordt meegegaan met het gedrag van een tegenstander die enkel uit was op intimideren en heel fel en hard spelen, dan moet de ploeg eerst bij zichzelf te rade gaan.

Na de rode kaart voor Veldhuis was het Gronitas dat nog een keer scoorde en de 2-4 eindstand zichtbaar werd. Nieuw-Buinen verliest voor de eerste keer dit seizoen en moet er over twee weken echt staan tegen de nieuwe koploper FVC.

Opstelling Nieuw-Buinen:

Snijders; Snip (Valeton), Veldhuis, Admas, Venema (Staal); Lukens, Smit, Wiegman, Sybema; Drenth (Fühler) en Wiegers