VKW 1

Aanvang: 15-09 om 14.00

Nieuw-Buinen verpulvert Dalen (5-0)

09-10-2011 |

door Gerry Grave

Nieuw-Buinen blijft maar winnen in ‘1F’. Het gaat voortreffelijk met het team van trainer Jan Korte. Dit seizoen zijn al enkele grote overwinningen behaald. Vorige week werd er nog ruim van Emmen gewonnen en een week eerder werd DIO Oosterwolde met gemak verslagen. Dit weekend was hekkensluiter Dalen aan de beurt. Zonder zich buitengewoon in te spannen verpulverde Nieuw-Buinen de Dalenaren met maar liefst 5-0.

Dalen was vorig seizoen nog dé verrassing van het seizoen door als derde op de ranglijst te eindigen. Nieuw-Buinen werd dat seizoen twee keer ruim verslagen. Dit seizoen zijn de rollen duidelijk omgedraaid. Het kwakkelende Nieuw-Buinen van vorig seizoen floreert nu, heeft nog geen wedstrijd verloren, wint dikwijls met ruime cijfers en speelt bij vlagen aantrekkelijk voetbal en kan naar hartenlust wisselen getuige de ruime selectie die de ploeg heeft, een luxe waarover de club al een tijdje niet meer beschikte.

Bezoekers houden lang stand

Dalen staat onderaan de ranglijst met nog geen enkel behaald punt. Nieuw-Buinen daarentegen staat bovenaan en dus David tegen Goliath. Dalen hield heel lang stand tegen Nieuw-Buinen dat maar moeilijk door de muur van Dalen kwam. Dalen speelde steeds met veel mensen achterin en dus was het voor Nieuw-Buinen moeilijk een weg naar het doel te banen. Een ieder kent de stelregel wel bij die soort wedstrijden: Snel de bal rondtikken, vrijlopen en veel beweging in de ploeg. Nieuw-Buinen probeerde van alles, maar kreeg maar weinig mogelijkheden om echt gevaarlijk te worden. Toch waren er wat kansen. Arjan Wiegers’ voorzetten kwamen niet of nauwelijks aan en dus was er vanaf Wiegers’ zijde ook weinig gevaar. Edwin Drenth kreeg wat kansjes, maar kon niet scoren.

Twee treffers

Het duurde enige tijd eer er werd gescoord. Uit een situatie dichtbij het Daler doel kon Anne Sybesma de 1-0 scoren. Vlak voor rust was het wél Edwin Drenth die scoorde. Het derde competitiedoelpunt voor beide heren. Nieuw-Buinen had voor de rust ook nog bijna een strafschop verdiend. Een Daler verdediger greep Gert Lukens en de doorgebroken speler werd het scoren onmogelijk gemaakt en dus volgde er een vrije schop net buiten ‘de zestien’. Een plaatsverwijs volgde voor de speler van Dalen.

Fühler na rust ingebracht

Na de rust was het eigenlijk al geknakte Dalen rijp voor de sloop. Gek genoeg was Jeroen Fühler namens Nieuw-Buinen voor de rust nog niet in de ploeg gekomen. De lange centrumspits viel echter na de rust in voor Kevin Wiegman. Fühler speelde goed en kon weer prima de bal vasthouden in de voorste linie en andere spelers konden hier dan dankbaar gebruik van maken.

Dalen komt tekort

Dalen probeerde nog wel wat, maar kwam er helemaal niet aan te pas op wat kansjes na. Op een gegeven moment waren er toch wat mogelijkheden om iets terug te doen – net als in een fase aan het begin van de wedstrijd -, maar Dalen mist kwaliteit om echt gevaarlijk te worden. Vreemd, want de ploeg was vorig jaar zo sterk en nu is het niet goed. Dalen is gewoon een degradatiekandidaat samen met DIO Oosterwolde. Het moet al gek lopen willen deze twee ploegen er niet rechtstreeks uitvliegen. Ploegen als Emmen, Gronitas, Velocitas 1897 zullen straks nog alle zeilen moeten bijzetten om niet op die gevaarlijke plek twaalf te komen. Dat geldt voor veel meer ploegen, want de verschillen zullen niet bijster groot zijn voor een groot aantal ploegen. Het seizoen is nog lang, maar voor Dalen lijkt plek twaalf nu al een droom.

Nieuw-Buinen wist dat het kon uitlopen, want Dalen had het gezien. De ploeg was niet meer opgewassen tegen de tempoversnellingen aan Nieuw-Buinen-kant met dat hele sterker middenveld waar veel beweging is met mensen die een pass kunnen geven, goed vrijlopen, tempo in de ploeg houden en wat al niet meer. Dit Nieuw-Buinen is een compacte groep waarin alle linies prima op elkaar zijn aangesloten.

Nieuw-Buinen loopt uit naar 5-0

Even later volgden er wat wissels en er werd naar hartenlust gescoord. Eerst was het Gert Lukens die knap scoorde. De overige goals werden door de invallers Wouter Valeton en Emiel Staal gemaakt. Nieuw-Buinen dendert maar voort.

Opstelling Nieuw-Buinen:

Snijders; Snip, Veldhuis, Adams, Venema; Sybesma (Valeton), Lukens, Wiegman (Fühler), Smit; Drenth (Staal) en Wiegers.