Rolder Boys

Aanvang: 17-12 om 14:00

Nieuw-Buinen verliest voor eerste keer: SVBO met 3-1 te sterk.

06-10-2013 |

Nieuw-Buinen verliest eerste competitiewedstrijd

Door Gerry Grave

Nieuw-Buinen - Nieuw-Buinen en SVBO kruisten al zo vaak de degens met elkaar. De wedstrijden staan altijd garant voor veel spektakel. De voorbije editie was iets minder spectaculair. De Emmenaren  waren beter, feller en hadden volledig recht op de overwinning. Het scenario was zo mooi voor de Buunders: Winnen, op twaalf uit vier staan en een gaatje slaan met de achtervolgers. Omdat toekomstbeelden niet zelden verbloemen, bleef Nieuw-Buinen met lege handen staan en zat er gewoon niet meer in dan de 3-1 nederlaag op eigen veld tegen een beter SVBO.

De gastheren moesten het stellen zonder twee vaste verdedigers. Zo waren Frank Venema (niet geheel fit) en Gerry Snip, vanwege trieste familieomstandigheden er niet bij. Het scheelde een slok op een borrel, want Nieuw-Buinen had alle moeite om een goede organisatie neer te zetten. Er stond een gelegenheidsachterhoede met de nieuwkomers Robert Hamming en Hidde-Jan Hidding. Met vereende kracht vervulden de spelers hun taken, maar zichtbaar was dat het duidelijk wennen was en de vaste kern ontbrak. Absoluut geen schande, want de jonge spelers stonden er wel even en moesten het wel doen voor een veelkoppig publiek.

Scherp

Nieuw-Buinen liep meteen tegen de problemen aan. SVBO was veel scherper en feller in de duels, veroverde constant de tweede bal en maakte Nieuw-Buinen het voetballen zo eigenlijk onmogelijk. De bezoekers kregen meteen al een dot van een kans. Nick Klingenberg kopte in, maar doelman Robert Smit redde heel knap. Even later was er miscommunicatie in de verdediging van Nieuw-Buinen. Maarten Wielens stond niet in buitenspelpositie en kon dus vrij op Smit aflopen en de verdiende 0-1 aantekenen.

Sneu

De koploper had voor rust nauwelijks antwoord op de sterk opererende SVBO-ers. Toch waren er twee kansen. Gert Lukens en Jeroen Buurke waren nog het meest dichtbij, maar het was vooral SVBO dat recht had op nog een treffer. Die kreeg de ploeg ook. Heel ongelukkig schoot Niek van der Woude de bal in eigen doel en het stond op dat moment 0-2. Met die stand werd er ook gerust.

In de tweede helft was het Nieuw-Buinen dat beter voor de dag kwam. De ploeg kwam ook terug tot 1-2. Arjan Wiegers trok de bal goed voor en Anne Sybesma kon de bal achter de prima keepende Lennon Ebeltjes schieten. Er leek nog hoop voor de thuisploeg. De formatie van trainer Jan Korte kreeg later ook veel kansen, maar eerst moest Nieuw-Buinen nog toezien hoe SVBO de voorsprong toch weer vergrootte. Deze keer kreeg de thuisploeg wel erg sneu een doelpunt om de oren. Een inzet van de bezoekers werd tegen Niek van der Woude aangeschoten en de bal verdween in het doel. Van der Woude valt absoluut niets te verwijten. Zoiets kan gebeuren, al is het erg jammerlijk voor de ploeg die toch zeker mogelijkheden rook.

Kansen

Het slotoffensief was duidelijk voor Nieuw-Buinen. Er kwamen veel kansen, vooral voor Jeroen Buurke. De centrumspits was een aantal keren dichtbij succes; zo verdween er een kopbal tegen de handen van Ebeltjes, miste hij een inzet van dichtbij en later schoot hij nog eens tegen de lat. Het zat Buurke niet mee. Zoals altijd werkt de nieuwkomer keihard en blijft hij levensgevaarlijk. Nieuw-Buinen verdiende de aansluittreffer, maar mocht kennelijk niet scoren. Het gold ook voor Gert Lukens die ook nog een beste kans kreeg. Gaat zo’n kans er in dan krijg je nog een heel andere slotfase met mogelijkheden op een gelijkspel. Op grond van de gehele wedstrijd zou dat niet verdiend zijn geweest, ondanks de grote hoeveelheid kansen voor de gastheren na de rust. SVBO was in de eerste helft beter en troefde Nieuw-Buinen vooral op felheid en scherpte af. Het is geen schande. SVBO is een prima ploeg, maar de Buunders hadden het logischerwijs graag anders gezien. Nieuw-Buinen had zijn dag niet. SVBO wel en dus won die ploeg terecht.

Nieuw-Buinen: Smit; Van der Meer, Hamming (Van der Woude), Hidding en Nienhuis; Tunjanan, Aukes en Lukens; Sybesma, Buurke en Wiegers.

Scoreverloop: 16. Wielens 0-1, 40. Van der Woude (eigen doel) 0-2, 67. Sybesma 1-2, 75. Van der Woude (eigen doel) 1-3.

Toeschouwers: 400

DYLAN BOS