Rolder Boys

Aanvang: 17-12 om 14:00

Nieuw-Buinen begint competitie met nederlaag

02-09-2012 |

door Gerry Grave

Nieuw-Buinen speelde vandaag de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe  seizoen. De nieuwbakken hoofdklasser speelde in Malden tegen Juliana’31. De gastheren wonnen de wedstrijd verdiend op basis van een hele beste tweede helft. Voor de rust had Nieuw-Buinen kon Nieuw-Buinen nog aardig tegenstand bieden, maar op de 2-0 overwinning van de Gelderlanders viel niets af te dingen.
Een prachtig seizoen zal het moeten worden. Wederom heeft Nieuw-Buinen de hoofdklasse bereikt. Vorig seizoen kampioen en dus een stapje hoger. De vorige twee edities mondden uit in degradaties. Dit seizoen wil de ploeg zich rechtstreeks veiligspelen. Een goed begin zou hieraan moeten worden gegeven tegen Juliana’31, maar hoewel het voor de rust nog redelijk ging, zo ging het na de rust bergafwaarts en was het de thuisploeg die behoorlijk wat kansen kreeg. Nieuw-Buinen verliest nu drie keer op rij (twee keer in de beker en dus de eerste competitiewedstrijd).

Inzet

Nieuw-Buinen-trainer Jan Korte heeft wederom weer geschoven in zijn basiself. Koen Hateboer, die het tegen CVVB nog zo goed deed, stond niet in de basis. Ook Marcel Smit speelde niet en dus was er plaats voor anderen die knokten voor elke meter. De ploeg begon ook heel aardig. Zo was er vrij vroeg in de wedstrijd een kans voor Edwin Drenth die van afstand schoot. De bal zeilde over het doel van de keeper van Juliana’31. Ook was er later een kans voor Anne Sybesma. Zijn schot kreeg ook geen goed vervolg. Toch was de inzet heel aardig en had Nieuw-Buinen een aantal kansjes voor de rust.
Het spel der Buunders bestond vooral uit hard werken en vooral geen ruimte weggeven. Juliana’31 speelde zelf wat mat en rustig, maar gedurende de eerste helft ging dat beter. Het is natuurlijk het beeld in de hoofdklasse: Wachten op de fout van de tegenstander en dan toeslaan. Even het gevoel geven dat je kans hebt als tegenstander en je bent gezien als je niet goed omschakelt. Juliana’31 hoeft niet zo nodig tot aan het rustsignaal, zo leek het wel. Toch moet gezegd dat de bezoekers goed tegengas gaven. Er had zeker gescoord kunnen worden en de 0-0 ruststand was absoluut niet slecht. Er zat misschien wel meer in zo was een positieve gedachte.

Strafschop

Na de rust echter was het al gauw gedaan met die illusies. De Gelderlanders kwamen subliem uit de startblokken. Met heel veel snelheid en druk probeerde de ploeg zo gauw mogelijk een doelpunt te maken. Een dikke vijf minuten in de tweede helft kreeg de ploeg dan ook succes. Nieuw-Buinen’s Denny Feiken vloerde in het strafschopgebied Robin Custers en Migiel Zeller scoorde vervolgens vanaf de strafschopstip.
Vooral op dit niveau is dit dodelijk: Vlak na rust een tegentreffer en dan proberen weer in de wedstrijd te komen. Het lukte Nieuw-Buinen niet meer. Ondanks keihard werken en proberen toch iets te forceren, was het Juliana’31 dat heel veel druk zette, de bal snel liet rondgaan, steeds eerder bij de bal was, kortom gewoon beter was en dat uitdrukte in het spel.

Kans

Nieuw-Buinen treft geen blaam. De ploeg deed uitstekend zijn best en probeerde van alles, maar de tegenstand was in de tweede helft te groot. De ploeg kwam er niet aan te pas al kreeg invaller Marcel Smit nog een hele grote kans om iets terug te doen in de wedstrijd. Koen Hateboer werd ook gebracht en zo was er meer kracht voorin en ook een aanspeelpunt. De creatieve Wybe Nienhuis werd gewisseld. Ook aanvaller Arjan Wessels viel nog in en er moest ‘alles of niets’ worden gespeeld door Nieuw-Buinen.

Beslissing

Juliana’31 was inmiddels op 2-0 gekomen en het was sowieso over en uit. Bas Schaay scoorde. Drie seizoenen geleden maakte hij er ook al drie tegen Nieuw-Buinen in de met 4-0 verloren wedstrijd. Zo goed als toen was de tegenstander niet en Nieuw-Buinen kwam nu ook beter voor de dag dan toen, maar een nederlaag is een nederlaag en het is voor de bezoekers jammer dat het seizoen zo begint. Er zijn nog vele wedstrijden en vele kansen op punten. Vandaag was de tegenstander beter, maar Nieuw-Buinen toonde inzet en bij vlagen liet de ploeg heel aardig voetbal zien.

Opstelling Nieuw-Buinen:
Snijders; Veldhuis, Snip, Adams, Venema (Wessels); Feiken, Sybesma (Smit), Wiegman, Nienhuis (Hateboer); Lukens en Drenth.

DYLAN BOS

Webwinkels