FC Assen 1

Aanvang: 22-10 om 14:00

Nieuw-Buinen walst in tweede helft over Bergum heen

06-05-2012 |

door Gerry Grave

Nieuw-Buinen en FVC vechten voor maar één doel en dat is het kampioenschap. Het verschil in punten tussen de beide kemphanen is maar één en dus bleef het tot aan het eind van het seizoen spannend. Nieuw-Buinen stond het langst aan de leiding, zakte heel even terug, maar is FVC gepasseerd en is nu weer aan de winnende hand. Dit weekend werd Bergum met maar liefst 0-6 verslagen.
Nieuw-Buinen wist wat voor ploeg Bergum is. Bergum is een ploeg die bekend staat om de wisselvalligheid in het presteren. Of het is heel goed of het is gewoon niet goed. Meestal begon Bergum slecht aan een competitie en werd de ploeg steeds beter, dit jaar is het andersom. Bergum stond zelfs tweede in de stand, maar is finaal de kluts kwijt en kan al tijden geen wedstrijd meer winnen. Al met al dus een kans om te winnen van en in Bergum, maar dit soort wedstrijden zijn gewoon lastig. Vooral in deze cruciale fase waarin ook de druk meer en meer zal toenemen en het was de vraag hoe de jonge Buunder ploeg hiermee om zou gaan. Voorlopig gaat dat gewoon prima en dus is er nog steeds niets aan de hand. Er wordt gewonnen en als dat ook volgende week wordt gedaan, dan is de titel een feit.
De koploper had het geluk dat de basisspelers Hindrik Snijders, Kevin Wiegman, Frank Venema en Richard Veldhuis weer inzetbaar waren. Wiegman en Venema waren geschorst en Veldhuis kon vanwege blijde omstandigheden niet spelen tegen DIO Oosterwolde. Gerry Snip speelde tegen Bergum weer rechtsback en Veldhuis speelde naast Bjorn Adams in het centrum. Wouter Valeton speelde op het middenveld. Anne Sybesma begon niet in de basis, maar viel later wel in.

Weinig ruimte

Nieuw-Buinen deed het tot aan het rustsignaal helemaal niet zo gek. Het was wel moeilijk om de Friese defensie te doen openbreken. Af en toe gelukte dat wel, maar het stond vrij vast daar. Edwin Drenth werkte heel hard, knokte voor elke meter en had wel wat mogelijkheden en deed het gewoon heel aardig in die voorste linie. Samen met de jarige Arjan Wiegers toch een gevaarlijke en ervaren speler bij de Buunders. Bergum zou blij zijn met een punt en wilde koste wat kost dat resultaat halen. De ploeg beschikt over een paar hele goede spelers en het is een ploeg die echt wil knokken voor iets. Dat deed Nieuw-Buinen ook en dus was de eerste helft zeer het aanzien waard ook voor een neutrale toeschouwer.

Mogelijkheden

Arjan Wiegers had de grootste kans op succes. De snelle aanvaller mocht van de scheidsrechter niet doorgaan na een overtreding op een ploeggenoot. De voordeelsituatie werd over het hoofd gezien en dus bleef het 0-0. Wiegers had het doelpunt anders gemaakt. Een scheidsrechter is nog altijd de baas. Voor Nieuw-Buinen erg jammer, want de treffer was absoluut verdiend geweest. Edwin Drenth had ook nog kans tot scoren, maar deed dat voor de rust niet. Bergum probeerde nog wel wat en kreeg ook wat kansjes, maar kon ook niet scoren.

Tempo

Na de rust was het een heel ander verhaal. Nieuw-Buinen voerde het tempo gigantisch op en ging erg goed spelen. Bij vlagen een genot om te zien. De bal ging over en weer, men liep goed vrij, het tempo was hoog en alles klopte. Edwin Drenth reageerde erg bekwaam op een passje van Arjan Wiegers en scoorde de dik verdiende 1-0. Een prima goal van de nog immer lepe Drenth. Een belangrijke goal ook, want Nieuw-Buinen zou nu ruimte krijgen, want Bergum moest nu ‘komen’. Dat gebeurde ook, want amper enkele minuten later was het alweer raak. Dit keer was het Wouter Valeton die knap scoorde. En nog een paar minuten later was het weer raak. Arjan Wiegers brak op snelheid uit, haalde de achterlijn en de knap meegelopen Kevin Wiegman kon de bal simpel binnenwerken.
Bergum bleef na die supersnelle treffers doorgaan met knokken. Het is Bergum eigen: Vechten voor elke meter en niet opgeven. Toch lukte er niets meer na de rust. Centrumspits en alltime topscorer Klaas de Boer werd gewisseld (hij had al een gele kaart gezien) en trainer Jan  Bruin wil hem er natuurlijk graag bij hebben in de laatste competitiewedstrijd al is die niet meer van belang. Bergum is al veilig gespeeld.

Half dozijn vol

Nieuw-Buinen was er nog niet flauw van. Linksback Frank Venema kwam mee op naar voren en kopte heel goed binnen en het was echt over en uit voor Bergum als dat het al niet was. Daarna was het Marcel Smit die alweer zijn negende van het seizoen maakte en toen de wedstrijd eigenlijk al was afgelopen, kreeg Nieuw-Buinen nog een strafschop. Gert Lukens scoorde. Het was zijn elfde van het seizoen.
Nieuw-Buinen wint en kan het volgende week afmaken op eigen veld.

Opstelling Nieuw-Buinen:
Snijders; Snip, Veldhuis (Oosting), Adams, Venema; Wiegman (Drent), Valeton, Smit, Lukens; Drenth en Wiegers (Sybesma)

Scoreverloop:
0-1: Drenth