Rolder Boys

Aanvang: 17-12 om 14:00

Nieuw-Buinen heeft geen enkele moeite met Gronitas

18-03-2012 | --- Nieuw-Buinen heeft geen enkele moeite met Gronitas
---- door Gerry Grave

Nieuw-Buinen verloor in oktober nog onnodig van Gronitas, hoewel de ploeg voor de rust finaal werd weggetikt. Nieuw-Buinen ging mee in het grove en harde spel van de Stadjers en vergat zelf door te gaan met voetballen. De Groningers waren zeer gebrand om van de sterke ploeg Nieuw-Buinen te winnen en voelden zich David. Ze wilden koste wat kost Goliath verslaan en dat is hen op slinkse, maar ook strijdbare wijze gelukt. Gisteren was het anders. Nieuw-Buinen had geen kind aan Gronitas en won eenvoudig met 4-1.
Goed was het allemaal niet wat de volgelingen van trainer Jan Korte lieten zien. De ploeg die nu al zes wedstrijden op rij won, doet het gewoon goed en als je wint dan heb je vrienden en als je wint dan heb je gelijk en dus ben je koploper en is dat gewoon zeer terecht. Maar het gaat om dat ene doel en dat is de titel straks in mei. Nieuw-Buinen is goed op weg, hoewel het tegen laagvlieger Gronitas met de ex-Nieuw-Buinen-spelers Bert Schipper en Jarno Voorintholt in de ploeg absoluut niet goed speelde. Nieuw-Buinen miste nu geen spelers meer. Iedereen was erbij. Zo was Gerry Snip terug van een schorsing die hij uitzat tegen SC Genemuiden (bekerwedstrijd van afgelopen dinsdag).

Vroege goal

Nieuw-Buinen kwam echter al gauw op achterstand. Louter vijf minuten waren er gespeeld of de bezoekers kwamen op voorsprong. Even later was het al 1-1. Linksback Frank Venema die een dijk van een wedstrijd speelde en zoals altijd voorop gaat in strijd, scoorde zeer knap koppend de gelijkmaker. Alweer de tweede dit seizoen voor Venema die normaal gesproken nooit scoort.
Voor de rust  was het Nieuw-Buinen dat wilde voetballen en kansen probeerde te krijgen. Gronitas ging harder en harder spelen en probeerde net als eerder dit seizoen ‘in Stad’ het Buunder tempo te ebben. Het is des Gronitas’ en er valt nog iets voor te zeggen ook.

Voorsprong

Gronitas hield het even vol, maar voor de rust nog was het Marcel Smit die namens Nieuw-Buinen scoorde. De middenvelder deed dat erg goed. Hij zette goed door en schoot onberispelijk raak. Gronitas gaf echter niet op en kon er af en toe uitkomen via hun snelle voorwaartsen.

Orde op zaken

Na de rust was het Nieuw-Buinen dat orde op zaken stelde. De ploeg bleef kansen krijgen, viel aan en wilde gauw afstand nemen. Dat lukte maar niet en dus bleef het bij 2-1 en had Gronitas nog altijd lucht. 2-1 is een rotstand. Een tegenstander kan dan altijd nog langszij komen en het moraal kan dan knakken en je kan zomaar op achterstand komen als titelkandidaat. Het gebeurde niet. Gronitas was niet bij machte echt gevaarlijk te worden. De ploeg is beter dan DIO Oosterwolde en Dalen, maar daar is alles mee gezegd. Met alle respect voor de Stadjers, maar het is gewoon niet goed genoeg. Bert Schipper en Jarno Voorintholt zijn ervaren backs die het bij Nieuw-Buinen ook goed hebben gedaan, maar geen schijn van kans hadden tegen Arjan Wiegers die vandaag een hele beste pot speelde. Wiegers speelt met de week beter. De kleine Vlagtwedder scoort vaker dan gewend, is sterker in de duels, krijgt meer overzicht, passt beter en wordt meer en meer een completere voetballer. Gronitas had geen enkele grip op de grillige aanvaller die een echte centrumspits moet doen vergeten. Wiegers komt van de zijkanten.

Vlagtwedders

Feit is ook dat Nieuw-Buinen nog altijd een centrumspits mist. Jeroen Fühler is geblesseerd, Edwin Drenth speelt nu naast Wiegers voorin, maar mist vorm. Drenth scoort niet en heeft veel moeite om zijn oude niveau te halen, maar werkt keihard om een soort van compensatie te halen. Verder is Emiel Staal er niet bij. Staal is de meest voor de hand liggende optie om in de spits te spelen, maar speelt niet. Trainer Jan Korte van Nieuw-Buinen zal er zijn redenen voor hebben.
Drenth werd later dan ook gewisseld en Gert Lukens, die andere Vlagtwedder, die niet geheel fit oogde, ging in de spits spelen. Lukens is dit jaar de grote man bij Nieuw-Buinen. Hij is bij elke aanval betrokken, kan een pass geven, kan een man passeren, kan iemand vrijzetten, kan scoren en is dus erg compleet. Lukens speelde dusdanig goed en beslissend dat hij later twee goals maakte. De ene was het werk van Arjan Wiegers. Hij liep zijn tegenstander uit en gebruikte zijn lichaam ook erg goed en het overzicht was ook daar. Lukens werd vrijgespeeld en kon scoren. Dat deed hij later nog een keer en is nu clubtopscorer met acht goals.
Nieuw-Buinen speelde de wedstrijd rustig uit en de ploeg won dikverdiend en staat verder los van FVC, de ploeg waar volgende week tegen zal worden gespeeld.

Opstelling Nieuw-Buinen:
Snijders; Snip, Veldhuis, Adams (Haaijer), Venema; Sybesma, Wiegman, Lukens, Smit (Gheorgescu); Drenth (Valeton) en Wiegers.

DYLAN BOS

Webwinkels