FC Assen 1

Nieuw-Buinen geen schijn van kans tegen Topklasser SC Genemuiden

14-03-2012 |

door Gerry Grave

Een leuk affiche dat was het wel: Achtste finales KNVB-beker en ‘Genemuiden uit’. Het spelen tijdens ‘koffiedrinken-tijd’ was iets minder voor menigeen. Het spelen op een doordeweekse avond blijft gewoon jammer al was het bij SC Genemuiden wel erg professioneel hoe het eruit zag: Een geweldige lichtinstallatie, een prachtig hoofdveld. Eigenlijk alles was perfect. Het resultaat ook, maar dat gold enkel voor de thuisploeg. Topklasser Genemuiden had geen kind aan Nieuw-Buinen en dat is geen enkele schande. De eindstand van 6-0 was wel een beetje te verwachten.

Groot verschil

Nieuw-Buinen was absoluut niet bang. De ploeg probeerde gewoon lekker te voetballen. Het is een hele ervaring immers voor de jonge ploeg van trainer Jan Korte en ook hier kan weer lering uit worden getrokken. Het geldt voor elke wedstijd en ook deze, hoewel er geen maat stond op SC Genemuiden: Een geweldige ploeg die tikt, kaatst, spelers vrij ziet lopen keer op keer, het tempo hooghoudt, de rustmomenten pakt, het balletje lekker laat rondgaan. Het zag er o zo volwassen uit hoe de huidige nummer vier van de zaterdagse Topklasse speelde. Een genot om te zien zelfs voor een Nieuw-Buinen-supporter. Dat kan niet anders. SC Genemuiden miste ook nog eens scherpschutter Willem Lanjouw. Zonder hem is de ploeg nog steeds ijzersterk.

Brutaal

Nieuw-Buinen speelde frank en vrij en viel ook brutaal aan. Zo waren er in de beginfase mogelijkheden voor Gert Lukens. Lukens miste net even de precisie en de kracht om een doelpunt te maken, maar het feit dat hij zich knap kon vrijspelen en dat Nieuw-Buinen af en toe even lekker kon tikken, was wel een pluspunt natuurlijk. Trainer Richard Karrenbelt van SC Genemuiden had wel door dat Lukens een gevaarlijke klant is: “Laat die vijf niet lopen, druk houden”. Ja, natuurlijk dat zag de trainer der Overijsselaars goed. Lukens is de spil bij Nieuw-Buinen en met de lopende Marcel Smit, de technisch goede Kevin Wiegman en de werker op het middenveld, Anne Sybesma, om hem heen, is Lukens een speler met potentie.

Gerry Snip werd bij Nieuw-Buinen wel node gemist achterin. Hij zat een schorsing uit. Yassin Mrabti deed het prima als rechtsback en dat deed ook de latere invaller Bert-Jan Haaijer. Twee prima backs.

Vroeg

De thuisploeg had in de beginfase al twee treffers gemaakt. Na tien minuten stond er al 2-0 op het mooie scorebord van ‘De Trots van het Oosten’. Dat maakt het voetballen voor Nieuw-Buinen natuurlijk wel erg lastig. Zo lang mogelijk die eerste treffer uitstellen is kans houden op een redelijk resultaat, maar na een snelle 2-0 ben je meteen weg als eersteklasser. En zo was het ook, hoewel Nieuw-Buinen leuk bleef spelen, maar de ploeg was gewoon niet opgewassen tegen een bij vlagen - en daar waar het nodig was – ontketend SC Genemuiden. De eerste twee treffers waren ietwat gelukkig ook. Anne van der Kolk maakte de eerste. De bal kwam zomaar voor zijn voeten en via een volley kon hij scoren. Enige tijd later was het Rainier Resokario, die met erg veel succes bij Nieuw-Buinen speelde, die de 2-0 maakte. Een echte ‘lucky’, want de bal kwam tegen zijn lichaam zonder dat hij het wilde, maar de treffer wilde hij wel en dus was het eigenlijk al beslist. Voor rust Jacco Riemens en Martijn Jansen de overige treffers.

Controle

Na de rust leek SC Genemuiden het wel te geloven en liet de ploeg Nieuw-Buinen wat komen. Vlak na rust was het Edwin Drenth die namens Nieuw-Buinen een geweldige kans om zeep hielp. Een hele mooie aanval die zeker meer had verdiend. Later waren er voor Nieuw-Buinen nog wel meer kansen. Kevin Wiegman, Arjan Wiegers, Drenth nog een keer en af en toe was daar dan een speldenprik. Veel richtte het niet uit, want de thuisploeg had nagenoeg alles onder controle. Nieuw-Buinen wapende zich goed, moest na rust nog wel twee treffers incasseren. Frank Venema van Nieuw-Buinen vloerde een speler van SC Genemuiden en Erik Rotman maakte de 5-0. Martijn Jansen scoorde later het finale doelpunt, zodat het 6-0 werd.

Nieuw-Buinen is een mooie ervaring rijker. De ploeg wist dat het heel lastig zou worden. Dat werd het ook, maar alle lof voor Nieuw-Buinen dat wel vocht, voetbalde en lef had. Nu kan alles op de competitie worden gezet. De eerste plaats in de competitie is nog altijd daar en de weg naar de titel is nog lang, maar het zit erin. En daar zal de ploeg dan ook vol voor gaan.

Opstelling Nieuw-Buinen:

Snijders; Mrabti (Haaijer), Veldhuis, Adams, Venema; Sybesma, Wiegman, Lukens (Valeton), Smit; Drenth (Gheorgescu) en Wiegers.

DIEGO SCHREUDER

Webwinkels