Rolder Boys

Aanvang: 17-12 om 14:00

Nieuw-Buinen komt heel goed weg tegen Emmen

04-03-2012 |

door Gerry Grave

Nieuw-Buinen won vorige week de wedstrijd tegen GVAV-Rapiditas en is nog altijd de koploper in de eerste klasse F. Vandaag werd er wederom gewonnen. In een hele beste eerste helft scoorde Nieuw-Buinen maar één keer, daar waar er veel vaker gescoord had moeten worden. Na de rust waren de rollen omgedraaid. Emmen was beter dan Nieuw-Buinen en kreeg vele kansen. Emmen scoorde niet en Nieuw-Buinen wel. Arjan Wiegers was de matchwinner.

Spannend, erg spannend zo verliep de hele wedstrijd. Heel anders dus dan in oktober jl. toen Nieuw-Buinen Emmen van de mat speelde. Emmen had niets in te brengen en Nieuw-Buinen won toen overtuigend met 1-4. Vandaag was dat heel anders. Hoewel Emmen voor de rust het onderspit moest delven qua kansen, is de ploeg nimmer weggespeeld. De ploeg kreeg ook kansen. Emmen heeft goede spitsen in de personen van Mervin Prenger en Jelle Siekman. Emmen zit goed in elkaar: Goede middenvelders en ook prima verdedigers. Vooral Joel de Almeida (overgekomen van SC Erica) maakte het Arjan Wiegers erg lastig.

Kansen thuisploeg

Kansen voor Nieuw-Buinen dus voor de rust. Vele kansen. Gert Lukens was nog het meest dichtbij. De spelbepaler loste twee knappe schoten op goal, maar zag de bal niet het doel in verdwijnen. Ook Marcel Smit was dichtbij. Smit en Lukens zijn prima spelers op het middenveld die de lijnen uitzetten. Smit maakte vele meters en was ook vaak betrokken bij een aanval. Edwin Drenth had het moeilijk in de spits. Hij is voorlopig eerste keus van trainer Jan Korte die vanwege de blessure van Jeroen Fühler moet kiezen tussen Edwin Drenth en Emiel Staal. Staal timmert aan de weg en viel later ook in, maar Drenth is voorlopig eerste keus, maar kon net als vorige week niet scoren. Drenth werkte keihard, stoorde goed en had ook wel mogelijkheden tot scoren.

Weer één vlak voor rust

Net als vorige week werd er vlak voor rust gescoord. Ook nu was het Arjan Wiegers die scoorde. Wiegers scoort niet zo heel vaak, maar scoort nu alweer in het tweede weekend na elkaar. De goal van Wiegers was een hele fraaie. Op snelheid liep hij zijn directe tegenstander eruit en maakte beheerst het doelpunt.  Op dat moment een terechte voorsprong, maar het had ook 4-2 of 5-2 kunnen zijn.

Emmen’s offensief

Na de rust waren de rollen heel anders. Nieuw-Buinen werd teruggedrukt door een beter spelend Emmen. Emmen speelde sowieso al fel en brutaal en joeg de gastheren op. Emmen kreeg ook grote kansen en had na de rust ook zeker een paar keer kunnen scoren. De ploeg verzaakte hierin. Vaak was een speler van Emmen aanwezig in het doelgebied van Nieuw-Buinen-keeper Hindrik Snijders, maar even vaak was het ook zo dat die speler dan teveel tijd nodig had om iets met de bal te doen of vergat de bal goed te plaatsen. Druk was er wel van Emmen en Nieuw-Buinen kon zich maar moeilijk wapenen. Nieuw-Buinen kwam er nog wel af en toe knap uit, maar kreeg lang niet zo veel kansen als in de eerste helft.
Er werd ook wat gewisseld aan beide kanten. Zo was gelegenheidsrechtsback Bert-Jan Haaijer na de rust uit de ploeg gehaald. De nieuwe Roemeense speler Mario Georgescu kwam in zijn plaats. De Roemeen ging rechts voorin spelen en Anne Sybesma ging rechtsachter spelen. Sybesma werkte net als altijd keihard en kan ook hier prima uit de voeten. Nieuw-Buinen bleef knokken voor elke meter, maar af en toe was er dan ook even een missteek. Maar Nieuw-Buinen hield stand. Af en toe waren er ook kansen, maar Arjan Wiegers die een hele redelijk wedstrijd speelde en de winnende goal maakte, zat heel erg in de tang bij Joel de Almeida. De back van Emmen speelde een geweldige pot en toen hij Wiegers even uit het oog had verloren, was het Wiegers die de goal maakte vlak voor de rust.

Knokken

Er moest worden geknokt om de voorsprong vast te houden. Dat deed Nieuw-Buinen naar behoren. Kevin Wiegman vervulde zijn rol prima. Storen, storen en nog eens storen en zorgen dat de bal in de ploeg wordt gehouden en Emmen niet nog meer ruimte kreeg om aan te vallen. De hele ploeg Nieuw-Buinen heeft het goed gedaan. Een prima eerste helft met vele kansen waaruit te weinig rendement werd gehaald en een tweede helft waarin je staande blijft in een golf van kansen voor de tegenstander. Nieuw-Buinen kreeg met de 1-0 teveel en Emmen verdiende zeker een punt. Nieuw-Buinen blijft koploper en als je dit soort wedstrijden wint dan doe je goede zaken.
Nieuw-Buinen staat achterin heel aardig met een prima middenveld, maar het grote probleem is het missen van en aanspeelpunt voorin. Jeroen Fühler is geblesseerd en dat is een enorm gemis voor Nieuw-Buinen. Bij hem kan iedereen de bal kwijt, kan er worden aangesloten en kunnen er acties worden gemaakt. Een rappe speler om hem heen die kan combineren en lopen en het is levensgevaarlijk in de voorste Buunder linie. Feit is dat Nieuw-Buinen het nu zonder hem moet doen en dat is even zoeken. Zoeken naar hoe de ploeg het seizoen moet gaan verder spelen. Edwin Drenth of Emiel Staal is straks de vaste centrumspits. Dat is wel duidelijk. De race naar de titel is er nog steeds al blijven de verschillen bovenin klein.
De komende weken volgen twee wedstrijden tegen ploegen die onderin bungelen. Eerst ‘Dalen uit’ en dan ‘Gronitas thuis’.

Opstelling Nieuw-Buinen:
Snijders; Haaijer (Georgescu), Snip, Adams, Venema; Sybesma, Wiegman, Lukens (Staal), Smit; Drenth (Farouni) en Wiegers.

DYLAN BOS

Webwinkels